MCAT Chemistry Unit 9 Solved MCQs From Past Papers

mcat chemistry unit 9

MCAT Chemistry unit 9 solved MCQs from past papers for the MDCAT entry test. MDCAT Chemistry MCQs with keys in pdf. Fsc part 1 Chemistry online MCQs preparation. MDCAT Chemistry Unit 9 Solved MCQs from Past Papers for the MDCAT entrance test. MDCAT Chemistry MCQs with answers in pdf. Unit 9 of the MDCAT Chemistry test covers organic chemistry, electrochemistry, and thermodynamics. For Unit 8 MCQs click here

This unit is very important for the MDCAT exam and for medical students in general. In this post, we’ll give you a PDF with MDCAT Chemistry Unit 9 Solved MCQs from Past Papers that you can use to study for your upcoming tests. MDCATUSTAD team put together the PDF file, which is collected from the previous year’s paper of NUMS MDCAT.

MCAT Chemistry Solved MCQs Unit 9

MCAT Chemistry Unit 9 Solved MCQs| MCAT Chemistry Unit 9 MCQs from past papers| MCAT Chemistry Unit 9 with answers| Here are also Unit 10 MCQs

1. The pH range of acid rain is
A) 6.5 -6
B) Less than 5
C) 8-7.5
D) 7-6.5
2. Why is CO called a pollutant? Reason is
A) If combines with oxygen
B) it combines with hemoglobin
C) It inactivates glycolysis
D) inactivates nerves
3. Choose the chief air among the following which depletes ozone player
A) Co
B) C02
C) CFCs
D) S02
4. CFCs destroy the ozone layer. How many ozone molecules a chlorine-free radicals can destroy?
A) 50000 m
B) 100000
C) 10000
D) 20000
5. The thickness of the ozone layer is
A) 25-50km
B) 25-28km
C) 3km only
D) 1 km only

MDCAT Chemistry Solved MCQs:

6. Which adversely affects the human health is
A) Ecosystem
C) Ecosphere
B) Atmosphere
D) Pollutant
7. Primary pollutant is that
A) waste product of an industry
B) Whose concentration cannot be controlled?
C) Which causes cancer
D) Which corrode the metal only
8. Which of the following is considered a cause of pollution:
(A) Rapid increase in population
(B) Transportation
(C) Industrialization
(D) All of the above
9. In which Of the following layer Of atmosphere, there is more thickness Of ozone:
(A) Troposphere
(B) Mesosphere
(C) Stratosphere
(D) Thermosphere
10. Which of the following air pollutants is quite killer:
(A) C02
(B) N02
(C) Co
(D) N2O4
11. Ecosystem is a smaller unit of:
(A) Lithosphere
(B) Biosphere
(C) Co
(D) N204
12. The major component of the environment where life can exist is called:
(A) Atmosphere
(B) Hydrosphere
(C) Lithosphere
(D) Biosphere
13. The third major component of the atmosphere is:
(A) N2
(B) 02
C) Ar
(D) C02

Chemistry Entry Test Unit Wise MCQs:

14. The type of contaminants present in leachate is:
(A)Dissolved
(B)Suspended
(C)Microbial
(D)AII
15. Which of the following is a primary pollutant?
(A) H2S04
B) Co
(C) H2C03
D) PAN
17. Ozone is mostly concentrated in;
(A) Troposphere
(B) Stratosphere
(C) Mesosphere
(D) Thermosphere
18. Which component of the atmosphere is far away from the earth’s surface?
(a)Thermosphere
(B) Mesosphere
(c)Troposphere
(D) Stratosphere
19. The one which reacts with hemoglobin of blood and produces a toxic effect:
(a)Carbon monoxide
(B) Carbon dioxide
(c) Oxygen
(D) Sulphur trioxide
22. Carbon dioxide contents in the atmosphere are:
(A) 0.0034%
(B) 0.034%
(C) 0.34%
(D) Groundnut field
23. Which of the following is the main component of temporary acid rain?
(A) Sulphuric acid
(B) Nitric acid
(C) Carbonic acid
(D) Hydrochloric acid
24. Select the one which is a non-physical and non-chemical pollutant:
(A) Radiations
(B) Noise
(C) Insecticides
(D) Ozone

Solved MCQs Fsc Chemistry:

25. Green chemistry refers to:
(A) Chemistry of plants
(B) Chemistry of green pigments
(C) Chemistry of development of chemical products and processes less harmful to Humans
(D) Chemistry of greenhouse effect
26. Total thickness of the atmosphere is:
(A) 5.6 km
(B) 1000 km
(C) 100
(D) 1500

27. Eutrophication is a process that involves:
(A) Depletion of the ozone layer
(B) Increase in concentration of ozone in water
(C) Decrease in concentration of D.O in water by algae
(D) Decrease in the level of S02 in the air
28. The source of energy that does not cause pollution:
(A) Gasoline
(B) Nuclear power plant
(C) Fossil fuels
(D) sun
29. Which is not correct about the greenhouse effect?
(A) It results in global warming
(B) C02 is one of the main chemical species responsible for it
(C) It results in lowering of levels of oceans over the years
(D) CH4, 03, CFCs also contribute to greenhouse effect
30. Increasing skin cancer and high mutation rate are due to;
(A) Acid rain
(B) Ozone depletion
(C) CO pollution
(D) C02 pollution
31. Flue gases are generally made free from NOx by:
(A) Mixing them with oxygen
(B) Scrubbing them with H2S04
(C) Passing them through heated platinum plates
(D) Passing them through water

Chemistry Solved MCQs Unit 1 For MDCAT:

32. Which one is not a secondary pollutant?
(A) Ozone
(B) Aldehyde
(C) Peroxybenzol
(D) Radioactive materials
33. Major cause of SOZ on a global scale is:
(A) Volcanoes
(B) Combustion of coal
(C) Fossil fuels in power plants
(D) Chemical industries
34. SOZ and SOJ through various reactions in the atmosphere form:
(A) Sulphur
(B) CFCs
(C) Ozone
(D) Sulphate aerosols

Fsc Chemistry Entry Test MCQs:

35. Which statement is not correct?
(A) The amount of ozone is greater in the equator regions
(B) Ozone acts as a filter for I-JV radiations
(C) Ozone acts as a pollutant in polar regions
(D) CFCs play an effective role In removing 03 In the stratosphere
36. Ozone is
(A) a gas having a high boiling point
(B) a liquid having a low boiling point
(C) a solid having high boiling point
(D) a gas having a low boiling point
37. The normal amount of overhead ozone is about
(A) 250DU
(B) 350DU
(C) 200DU
(D) 150DU
38. The range of atmosphere from 25-28km above the head level is called as
(A) Atmosphere
(B) Stratosphere
(C) Troposphere
(D) None of these
39. The residence time Of NO gas in the atmosphere is
(A) 3 days
(B) 4 days
(C) 3-4 days
(D) 3-7 years
40. The residence time of CH4 gas in the atmosphere is
(A) 3 days
(B) 4 days
(C) 3-4 days
(D) 3-7 years

You may like to download the MDCAT Chemistry worksheet with a solution

Answer Keys:

1 B    11 B     21 B   31 A
2 B    12 D    22 B   32 D
3 C    13 C    23 D   33 A
4 B    14 D    24 B   34 D
5 B    15 B    25 C    35 C
6 D    16 C    26 C   36 D
7 A     17 B    27 C   37 B
8 D    18 A    28 D  38 B
9 C     19 A    29 D  39 B
10 C   20 A   30 B  40 D

For more MCAT Chemistry chapter-wise solved MCQs visit.

Share with your friends!

Leave a Comment

Share to...