MDCAT Chemistry MCQs For Entry Test Unit 1 With Keys

mdcat chemistry mcqs

MDCAT Chemistry MCQs for entrance test preparation. MCAT Chemistry solved MCQs from past papers of PMC NUMS and UHS(University of Health Sciences Lahore). MDCAT Chemistry MCQs chapter-wise pdf. Conceptual MCQs of Chemistry. MCQs of Chemistry for entry test download pdf.

MDCAT Chemistry MCQs Answers from PMC NUMS and UHS Past Papers (University of Health Sciences Lahore). The MCQs for Chemistry in English is easy to understand and are very similar to the MCQs for Chemistry in other languages.

In this part of the paper, we explained how the PMC NUMS Chemistry sequence is made up of ideas. Talking about the different kinds of MCQs and how well they work. We also talked about how important Chemistry solved MCQs are in the PMC NUMS sequence and how they affect how well a student does in the course. We also talked about the importance of conceptual questions and how they help people think critically. We’ve also talked about chemical elements and what role they play in chemical reactions.

In our last post, we talked about how to do well on the MDCAT Chemistry MCQs. Now, you have to show that you understand MDCAT Chemistry before you can sign up to take the AMCAT, MDCAT Chemistry, or even the Chemistry subject tests. The MDCAT Chemistry worked backward from the way UHS and PMC did. The next day, we’ll post about the same things, but in the opposite order.

MDCAT Chemistry MCQs Unit 1 Topic-Atom, History of Atom

MDCAT Chemistry MCQs chapter-wise from past papers of 11th class with answer keys. You may like to download the Diamond series Chemistry Book

1. An ordinary microscope can measure the size of an object up to (Faisalabad Board, 2007)
(B) 200 nm
(D) 500 nm
(C) 400 nm
(A) 100 nm

2. Who determined the atomic mass? (Multan Board, 2011)
(A) Maxwell
(B) John Dalton
(D) J-Berzelius
(C) Newton

3. Which of the following element can exist in monoatomic form? Multan Board, 2011)
(B) chlorine
(C) nitrogen
(D) helium
(A) oxygen

4. Atom of which of the following element has independent existence (Bahawalpur Board, 2011)
(A) Fluorine
(D) Nitrogen
(B) Krypton
(C) Oxygen
5. A Swedish chemist J. Berzelius determined (Sargodha Board, 2013: Lahore Board, 2014)
(A) atomic number
(D) ionic mass
(B) atomic mass
(C) molecular mass
6. How many times a hemoglobin molecule is heavier than a hydrogen atom (Faisalabad Board, 2010)
(A) 38000 times
(B) 58000 times
(C) 68000 times
(D) 88000 times
7. Each molecule of hemoglobin is made up of nearly: MCAT 2009 (Bahawalpur Board, 2017)
(A) 11000 atoms
(B) 6600 atoms
(C) 10000 atoms
(D) 6800 atoms
8. Positive ions are called: (Lahore Board, 2009)
(A) Cations
(B) Anions
(C) Molecules
(D) Hydrated ions
9. Which of the following is not a molecular ion? (Falsalabad Board, 2016)
(A) He*
(B) CH,
(C) NHÀ
(D) CO

Topic-RELATIVE ATOMIC MASS, ISOTOPES, MASS SPECTROMETRY

10. One a.m.u. is equal to (Lahore Board, 2011)
(A) 1.661×1027 kg
(B) 1.661×10-27 kg
(C) 1.661×10-24 kg
(D) 1.661×1024 kg
11. Silver has isotopes: (Lahore Board, 2010)
(A) 9
(B) 16
(C) 17
(D) 18
12. Nickel has isotopes: (D.G. Khan Board, 2017)
(A) 3
(B) 5
(C) 6
(D) 11
13. Bromine has isotopes: (Sargodha Board, 2017)
(A) 8
(B) 6
(C) 4
(D) 2
14. Out of 280 isotopes that occur in nature, the radioactive isotopes are (Rawalpindi Board, 2008)

(A) 116
(B) 126
(C) 30
(D) 40
15. The number of isotopes of tin is (Lahore Board, 2011: Rawalpindi Board, 2011, 2013: D.G. Khan Board, 2014: Bahawalpur Board)

2015)
(A) 6
(B) 9
(C) 11
(D) 14
16. Electrometer is also called (Lahore Board, 2007)

(A) Voltmeter
(B) Avometer
(C) Ion Collector
(D) Galvanometer
17. Height of peak in mass spectrum shows: (Lahore Board, 2008: Multan Board, 2013)

(A) Number of isotopes
(B) Mass number
(C) Relative abundance
(D) Number of protons
18. The number of isotopes of oxygen is: (Bahawalpur Board, 2009)

(A) One
(B) Two
(C) Four
(D) Three

1st-Year Chemistry Chapter-1 Solved MCQs


19. Isotopes are sister atoms of the same element with similar chemical properties but different. (Rawalpindi Board, 2009)

(A) Atomic number
(B) Atomic volume
(C) Atomic weight
(D) Atomic structure
20. How many isotopes are present in palladium? (Sargodha Board, 2014: Bahawalpur Board, 2014).

(A) Four
(B) Five
(C) Six
(D) Seven
21. The number of isotopes of Cd is: (Bahawalpur Board, 2010, 2018, D.G. Khan Board, 2017: Sahiwal Board, 2017: Multan Board,

(A) 6
(C) 9
(B) 2
(D) 11
22. The pressure of vapors maintained in the ionization chamber of mass spectrometer during isotopic analysis is (Sargodha Board.

(A) 10-torr
(B) around 10 torr
(C) around 10 torr
(D)10° torr
23. The number of molecules in one gram molecule of CO2 is: (Gujranwala Board, 2010

(A) 6.02 x 1023
(B) 6.02 x 1022
(C) 6.27 x 1027
(D) 6.02 x 1024
24. The mass of an oxygen atom is (Rawalpindi Board, 2010)

(A) 2.657 x 10-20
(B) 2.675 x 10 g
(C) 16 g
(D) 32 g

MDCAT CHEMISTRY MCQs Answer Keys

1.D 2.D 3.D 4.B 5.B 6.C 7.C 8.A 9.C 10.B
11.B 12.B 13.D 14.D 15.C 16.C 17.C 18.D 19.C 20.C
21.C 22.C 23.A 24.A            

For Fsc annual exam preparation kindly visit this page. For more notes and practice MCQs kindly visit this blog.

Share with your friends!

Leave a Comment

Share to...