MDCAT Chemistry MCQs Unit 2 For Entry Test

mdcat chemistry mcqs

MDCAT Chemistry MCQs chapter-wise from past papers with answer keys. MCQs of Chemistry for MDCAT preparation in pdf. Welcome to the MCQs for Unit 2 of the MDCAT in Chemistry. These MCQs are meant to help you get ready for an entrance exam. They are made up of old papers and are set up by chapter. They will help you get used to the way the questions are set up and give you an idea of how many different things are covered by Chemistry. For unit 1 MCQs click here

MCQs for Unit 2 of the MDCAT Chemistry test. MDCAT Chemistry MCQs from past tests for Unit 2. MCQs of Chemistry for preparation in pdf format, broken down by chapter. All questions have answer keys.

MDCAT Chemistry is a set of multiple-choice questions (MCQs) based on the content of the MDCAT Chemistry test. It is made to help students figure out where they need to improve and review the material through multiple-choice questions. The purpose of the Chemistry section is to help students review the information that will be on the MDCAT Chemistry test. It has MCQs for each chapter in the form of PDF files.

MDCAT Chemistry MCQs Unit 2

MDCAT Chemistry MCQs chapter-wise from past papers of entry test and annual examination of Fsc Punjab Boards. For unit 3 MCQs visit this post

1. Gooch crucible is made of: (Lahore Board, 2014: D.G. Khan Board, 2017)
(A) Clay
(B) Asbestos
(C) Porcelain
(D) Iron
2. Insoluble particles can be separated from the liquid by (Multan Board, 2011)
(A) Sublimation
(B) Solvent extraction
(C) Filtration
(D) Crystallization
3. That chemical analysis in which all the elements present in a compound are identified is called: (Faisalabad Board, 2012
(A) Quantitive analysis
(B) Qualitative analysis
(C) Gravimetric analysis
(D) None of these
4. The word ‘porosity’ means (Gujranwala Board, 2016)
(A) size of pores
(B) number of pores
(C) quality of pores
(D) nature of pores
5. Which of the following is used to filter reactive chemicals?.
(A) filter paper
(B) fluted filter paper
(C) paper pulp
(D) asbestos mat

Chemistry MCQs For MDCAT Prep:


6. The filter paper should be so large that it is full of total precipitates at the end of filtration.
(A) 1/2
(B) 1/6
(C) 1/3
(D) 2/3
7. Which one of the following substances is used as a decolourizing agent? (Gujranwala Board, 2009, 2014: Multan Board, 2013:
(A) asbestos
(B) Conc H2SO4
(C) animal charcoal
(D) silica gel
8. The drying agent used in a desiccator is (Rawalpindi Board, 2013, Multan Board, 2014: D.G. Khan Board, 2014)
(A) Naci
(B) KBT
(C) CaCl2
(D) BaCl2

MCQs of Chemistry Unit 2 MDCAT Test:

9. When the hot saturated solution is cooled very rapidly we get. (Rawalpindi Board, 2010)
(A) medium size crystals
(B) large size crystals
(C) premature crystallization of the substance
(D) no crystallization
10. The most common solvent used in solvent extraction is (Faisalabad Board, 2011)
(A) Acetone
(B) Ethanol
(C) Rectified spirit
(D) Diethyl ether
11. The substance used as a drying agent in desiccator is (Bahawalpur Board, 2010)
(A) Alcohol
(B) conc. H2SO4
(C) 50% KOH
(D) Ether
12. Which of the following is not a drying agent in a desiccator (Faisalabad Board, 2014)
(A) CaCl2
(B) NaCl
(C) P205
(D) Silica gel
13. Silica gel is used (Sahiwal Board, 2014)
(A) oxidizing agent
(B) dehydrating agent
(C) hydrating agent
(D) reducing agent
14. The drying agent used in a desiccator is (Bahawalpur Board, 2014)
(B) NHACI
(A) AGCI
(C) P205
(D) AICI:
15. The drying agent used in a desiccator is (Bahawalpur Board, 2014)
(A) AgCI
(B) P,05
(C) NHẠC
(D) AICI:
16. The drying agent used in a desiccator is (Sargodha Board, 2017)
(A) KMnO4
(B) Water
(C) P,O,(D) animal charcoal

SUBLIMATION, SOLVENT EXTRACTION

MDCAT Chemistry Past Papers MCQs:

17. Direct conversion of the solid into vapors is called: (Gujranwala Board, 2008, 2010)
(A) crystallization
(B) sublimation
(C) distribution
(D) vaporization
18. Which of the following substance shows the property of sublimation? (Sargodha Board, 2010: Sahiwal Board, 2017)
(A) NaCl
(B) NH4CI
(C) CuSO4
(D) CH, COOH
19. Which of the following is purified by sublimation: (Lahore Board, 2009)
(A) Naphthalene
(B) Benzoic acid
(C) Ammonium Chloride
(D) all of these
20. Substance that does not show the process of sublimation is: (Gujranwala Board, 2011)
(A) K2Cr2O,
(B) iodine
(C) naphthalene
(D) NH4C!
21. Solvent extraction is a process: (Lahore Board, 2014)
(A) Exothermic
(B) Endothermic
(C) Equilibrium
(D) Non-equilibrium
22. Chromatography in which the stationary phase is liquid is called: (Lahore Board, 2007: Multan Board, 2017)
(A) adsorption chromatography
(B) partition chromatography
(C) column chromatography
(D) none of these

MCAT Chemistry Unit Wise MCQs:

23. In chromatography the stationary phase (D.G. Khan Board, 2010)
(A) is a solid
(B) is a liquid
(C) maybe liquid or gas
(D) maybe solid or liquid
24. A component having a small value of K (distribution coefficient) mostly remains in the (Sargodha Board, 2013, 2014)
(A) stationary phase
(B) mobile phase
(C) chromatographic tank
(D) solvent
25. Chromatography in which the stationary phase is solid is called (Sargodha Board, 2014: Multan Board, 2017)
(A) partition chromatography
(B) thin-layer chromatography
(C) adsorption chromatography
(D) paper chromatography
26. During chromatography, the strip should be dipped into the solvent mixture to a depth of (D.G. Khan Board, 2014)
(A) 3 – 4 mm
(B) 4-5 mm
(C) 5-6 mm
(D) 6 – 7 mm
27. The purity of a substance can be identified by MCAT 2010
(A) Sublimation
(B) Filtration
(C) Chromatography
(D) Solvent extraction
28. During paper chromatography, the stationary phase is: (Rawalpindi Board, 2014)
(A) Solid
(B) Liquid
(C) Gas
(D) Plasma

Answer Keys

1.c 2.c 3.B 4.A 5.D 6.A 7.C 8.C 9.D 10.D 11.B 12.B 13.B 14.C 15.C 16.A 17.B 18.B 19.D 20.A 21.C 22.B 23.D 24.A 25.C 26.C 27.C 28.B

If you are looking for chemistry important MCQs, short and long questions kindly visit this page. For more study notes and pdf books visit this blog.

Share with your friends!

Leave a Comment

Share to...